Bytt är bytt.

Så.
Jag åkte hem till blekingeskogen i påskas, (efter att ha flyttat ut ur korridoren och in i en egen, om än ytterst liten, lägenhet) och där blev fröken Malva kvar på en liten semester såhär innan sommarlovet. Med mig upp fick jag istället den lite större, lite hårigare och lite ljusare madam Tilda av retrieverheten. Varför? Tja. Mest för att retrievern ifråga behöver lite träning i att vistas i andra miljöer än djupste skogen, och för att vi då kan passa på att delta i en och annan golden-aktivitet när hon ändå är här.
 
För att uppdatera lite om vad madam Tilda har gjort med sitt liv i övrigt, vilket jag har tänkt göra ett tag men försummat:
- Med mamma har hon genomgått valpkurs, lydnadskurs, och lite tävlingslydnadskurs.
- Ett och annat viltspår har hon löst utan större problem
- Vi har hunnit med tre utställningar: i somras blev hon placerad 4:a i juniorklass på Ronneby INT, i höstas blev hon 3:e bästa tik med CK och reserv-CERT i Växjö, och på MyDog i Göteborg blev hon inte placerad men fick excellent och fin kritik.
 
 
Och nu har hon intagit Umeå för att lära sig om stadslivet, och förhoppningsvis hinna tjuvträna lite inför apporteringslägret vi ska på i sommar, som dessutom Goldenklubben har varit vänliga nog att hjälpa mig finansiera med sitt ungdomsstipendium!
Hittills har vi hunnit med en hel del faktiskt, förutom miljöträning och allmän koppel- och stadshyfsträning:
 
- Först ut var en trimkurs med goldenklubben, där meningen var att matte skulle bli lite klokare på det här med att klippa till inför utställning. Tilda fick träna på att vara på bord, i samma rum som ett gäng andra goldens dessutom, och att sitta still medan jag hackade på så gott jag kunde. Fin blev hon i alla fall, med lite instruktörshjälp förstås.
 
- Helgen efter var vi och gjorde BPH, kennelklubbens nya personlighetsbeskrivning för hund. Det var väldigt intressant, och förutom en läskig uppfällbar gubbe som Tilda tyckte var riktigt otäck så gick det smärtfritt och bra. Beskrivaren konstaterade att jag har en glad skit i snöret, som gillar folk, inte är så ljudlig av sig och hänger med på det mesta man föreslår. Hon var inte brydd över skott och den läskiga gubben som innehöll en riktig människa tittade hon bara på. Det enda beskrivaren hade velat se lite mer av var nyfikenhet, så att hon t.ex. hade gått fram till de "otäcka" objekten istället för att gå därifrån när hon hade tröttnat/glömt dem. Så det ska vi försöka uppmuntra lite mer i vardagen.
Annars var jag väldigt nöjd med lilla trams, de viktigare delarna för en retriever kändes riktigt bra, som skottet, föremålslek, samarbetsviljan och socialiteten och inget pip och ljud i passiviteten. Det var också intressant att se hur själva testet var upplagt eftersom det var första gången även för mig, kanske blir det ett varv med lilla kooiker också till hösten!
 
- Nästa punkt på agendan var Working Test-kurs, återigen med goldenklubben. Vi ägnade i stort sett en hel dag åt att få testa på olika stationer som kan finnas på ett working test. Vi tittade mest på nybörjarklass, vilket innebar markeringar av lite olika slag, och vi testade även markeringar med skott. Trots att vi egentligen inte har tränat mycket mer än avlämningar och lite stadga så löste Tilda det överlag grymt bra, inget knallande ("fuskade" dock lite och höll kopplet framför bringan), tog nästan alla markeringar klockrent även fast avståndet var mycket längre än vi har tränat och klarade även passiviteten hyfsat bra. Hon löste inte riktigt vattenmarkeringen hela vägen, tappade bort sig lite i vad hon höll på med på tillbakavägen men rotade fram även en dummy som hade sjunkit ner i leran och gick fint både i och upp ur vattnet. Hon var också och hälsade på skytten/kastaren någon gång vilket inte var så konstigt med tanke på att vi aldrig har tränat med folk stående i skogen. Så nu ska vi tränatränaträna!
 
- I torsdags höll jag handlingsträning i goldenklubbens regi, tillsammans med biträdande utställningsansvarige. Tilda fick vara med som visningshund, sen titta på och slutligen vara med lite själv också på slutet när hon höll på att explodera av frustration över att matte petade på alla hundar utom henne.
 
...Och förutom det har vi varit med och tränat passivitet på en av SSRK:s öppna jaktträningar, varit på kennelklubbens ringträning, och förhoppningsvis hinner vi med någon jaktträning till innan vi åker hem igen över sommaren. Jag har också anmält till en utställning hos SSRK i början av juni, så en del aktivering ska allt madam retriever få!
 
 
 
Och Malva då? Jo hon går både tävlingslydnadskurs och viltspårskurs med mamma, och planen nu är att starta anlagsprov framåt sommaren. Och så går hon omkring och håller koll på omgivningarna hemma, förstås, kontrollerar och utvärderar och bestämmer över Zixten och resten av familjen. Och väntar på att matte ska komma hem, såklart!
 

RSS 2.0