Drottning kooiker is not amused

Ikväll har Malfons Åberg och jag varit i Växjö och tävlat igen. Det gick... well, synnerligen skitkasst, får man väl påstå. Fröken Malva av kooikerheten var inte på sitt bästa lydnadshumör. Definitivt inte. Fröken Malva var nog mer någonstans i yttre rymden, mentalt sett. Nåväl. Alla som någon gång undrar hur det är när det inte funkar på tävling kan ju fröjdas åt följande historia.
 
Till saken hör att Malva, när hon är på det humöret, utan problem presterar ett klockrent förstapris i lydnadsklass 1, och vi har bara ett kvar innan LP1-titeln. Planen var att ta det snyggt och smidigt idag, men så blev det ju inte riktigt.
 
Så, först och främst platsliggning, 10 meters avstånd, 2 minuter. Malva var taggad till tusen och kastade sig prydligt ner på marken och låg som ett ljus, i 1 minut och 40 sekunder. Sen kliade det. Så Malva satte sig helt oberört upp, kliade sig i lugn och ro, och lade sig sedan ner för att ligga som ett ljus de sista 10 sekunderna. Me-mwop. *sånt där ljud som kommer när man svarar fel i en tv-frågesport* 5 poäng, hon lade ju sig trots allt ner igen....
 
Nåja, tänkte jag, förstapriset är kanske redan lite därhän med vi kan ju i alla fall köra hårt resten och visa at vi kan. Trodde jag, ja.
 
Linförighet, gick helt okej ändå. Jag hade peppat kooikern utanför banan och vi småsprang in för att inte tappa suget. Hon gick överlag bra, något snett sättande, någon liten nos, glömde hänga med ordentligt i språngmarschen, men vi landade på 7 poäng. Gjorde den vanliga bakåtdansen efter momentet och struntade i att titta på poängen.
 
Läggande under gång, Malvas paradmoment. Och visst lade hon sig som en klocka, och gjorde allting perfekt, tills jag vände mig om. Hon nosade lite förstrött runt sig, tittade på mig, och när jag var typ halvvägs tillbaka till henne så satte sig fröken Malva upp, helt på eget bevåg. Har aldrig hänt ens på träning tror jag. Me-mwop. 6,5 poäng.
 
Okej, skit i det, moving on. Inkallning, vilket inte heller brukar vara några större problem. Satte Malfons, kollade att hon hade kontakt, och lämnade henne. Vänder mig om och ser en liten kooiker som står upp, fullt upptagen med att nosa igenom någon fläck bredvid där jag satte henne. Har. Aldrig. Hänt. Me-mwop. 5 poäng, fröken kunde ändå tänka sig att komma trippande när jag ropade men tog sig en extra nospaus under ingången.
 
Det vore nog synd att säga att jag fortfarande var glad och positiv, men jag försökte i alla fall fejka det igenom hela programmet, för syns skull och för att Malva inte skulle ledsna helt. Ställande under gång. Såg lite i ögonvrån att kooiker ställde sig superfint och tänkte (dumt nog) "aha, revansch!". Vänder mig om, fröken har börjat nosa men står kvar, återgår till hunden varpå hon verkar glömma helt vad vi höll på med och kliver iväg lite som hon känner för, och fortsätter sin utforskning av planen. Tittar upp, whups, står fint och sätter sig som ett ljus vid avslutet. Me-mwop. 6 poäng.
 
OKEJ. Nu är det i alla fall bara lätta grejer kvar. Apporteringen, äntligen gör fröken som hon brukar och tar apporten fint. Domaren tyckte dock att hon skulle gripit mer aktivt och gav en 8.
Och så hoppet. Sätter hund, tar älgakliven till andra sidan hindret för att hinna tappa så lite koncentration som möjligt, men ändå en söt liten kooiker som har sidan mot och sträcker sig så långt det bara är möjligt utan att resa på sig, för att återigen nosa. Ett ytterst beslutsamt, kanske aaaningen morrat mellan sammanbitna tänder, "Malva HOPP." och hon skuttar glatt över och gör ett lite snett sättande som gör att vi i alla fall avslutar med en 8.
Med 9 poäng på tandvisningen och 8 poäng i helhet (kommentar: mycket nosande, okoncentration) slutade vi på ett magnifikt resultat av 130 poäng och ett klockrent tredjepris.
 
Funderade ett tag på att annonsera ut en billig kooiker på blocket, men såhär i efterhand är det väl inte mycket att göra annat än att skratta åt fröken kooikers påhitt. Trots all detaljträning, helhetsträning och tävlingsträning så fungerar det uppenbarligen inte alltid som man har tänkt att det ska göra.
Den dagen "Hantering av kooikerdrottningars humör och infall" finns med i kursplanen är det däremot jag som är först i kö att anmäla mig...
 
 

RSS 2.0